Добре дошли в блога „Хлапета”! Тук ще намерите полезна информация за деца, възпитание, образование, частни детски градини и училища. Ценно е да знаеш! Danybon
RSS

петък, 20 юли 2012 г.

Няколко реда за английския в ЧОУ "Света София"


Днес съм много горда с големия ми син! Има 91 т./100 т. и "Pass with Distinction" на изпита по английски PET (Cambridge ESOL). Резултат над 90 т. е ниво B2 според Общоевропейска езикова рамка.


Ники е наскоро завършил петокласник, т.е. 12-годишно хлапе. Браво и на него, и на учителите му, и на училището му!
Изпитът ни беше в средата на юни. Резултатите ги очаквахме около 25 юли, но днес реших да проверя онлайн дали вече не са излезли и така научихме добрата новина.


Сертификатите се изпращат по-късно, а в нашето училище се връчват официално на 15 септември. Всяка година си е голяма емоция!
Все още нямам информация как са се представили неговите съученици - не се и съмнявам, че и те са със страхотни резултати. Чух се обаче с 3-4 майки на 4-класници, които се явяваха на KET и децата им са също с много високи резултати - над 90 т./100 т., т.е. ниво В1.  


Преди 6 години, когато синът ни кандидатства за това училище, си спомням нещо важно за английския. Тогава разговаряхме с директорката и се запознавахме с условията и с обучението. Запомнила съм, че до 6 клас децата овладяват езика на много високо ниво. Тогава се явяват за последно и за сертификати.


Все още не мога да кажа как ще е и при нас в 6 клас, но скоро попаднах на съобщение в сайта на училището (ЧОУ "Света София") за постиженията на седмокласниците в края на учебната година и там пишеше:


"Постиженията на седмокласниците са следствие от тяхната упоритост и постоянство през годините. Доказателство за това  е и  високата степен в овладяването на английски език. Още в шести клас 9 от учениците са покрили ниво В1, а 26 - ниво В2 по Общоевропейската езикова рамка."


При появата на това съобщение се зароди дискусия в популярен форум, че не е възможно да е такова нивото на учениците и че нещо са сбъркали буквичките - не можело да са "В", а вероятно "А", т.е. по-ниско ниво.


Смешно! А пък ако били с такова ниво, значи има нещо притеснително. Да, да!


Е, днес се уверих, че си е напълно по силите на децата и то без да ги затруднява или пък да се полагат някакви изключителни усилия. Каквото си знае синът ми, си го е научил в училище в часове. Приятелки се шегуваха и ме питаха: "Кога играе това дете?", ами какво да ви кажа - основно само май си играе, по-скоро конструира нещо от Лего и си снима Лего филмчета.


Синът ми учи английски от съвсем малък или по-точно от едногодишен. Винаги е бил при страхотни преподаватели и в детската градина (ЧДГ "Сияние), и в училище (ЧОУ "Света София").


Това, което ми прави впечатление е, че борави с английския език изключително свободно. Пише еднакво добре и на български, и на английски. В блога си (за Лего), на Фейсбук страницата и в YouTube филмчетата използва английски.  Т.е. не го възприема като чужд език и се чувства сигурен в комуникацията на английски.


Благодаря на г-жа Мариана Станева, която му преподаваше тази година английски! Благодаря и на предишните му учители - г-жа Ангелова (4 клас), г-жа Спирова (1-3 клас), г-жа Елиза Николова (ПУК) и Мисис Бети (в ЧДГ "Сияние")!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...